Piața auto din România este în declin, iar noile măsuri fiscale ar putea accentua scăderea pieței automobilelor noi. Ce au de spus experții din industrie despre această situație?
Odată cu noile măsuri adoptate de Guvern, printre care se numără creșterea accizelor la carburant și majorarea TVA, scumpirile vor fi reflectate și în piața auto. Deja am văzut că, în luna iunie a acestui an, vânzările de automobile noi s-au înjumătățit, comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Cu o scădere de 50% vânzărilor de automobile noi, suspendarea programului Rabla și majorări fiscale la orizont, piața auto din România pare că are în față o perioadă grea. Viitorul programului Rabla rămâne, cel puțin pentru moment, incert. Recent, ministrul Mediului a declarat că, deocamdată, se lucrează pe scenarii care vizează fiecare proiect destinat reducerii emisiilor poluante în parte.
Întrebat despre această situație, președintele Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile, Dan Vardie, a declarat pentru ProMotor: „Politicile de preț ale companiilor auto – fie ele producători locali, importatori sau dealeri – sunt decizii comerciale care țin de strategia fiecărei entități și nu intră în obiectul de activitate al APIA. Totuși, este evident că noile măsuri fiscale anunțate de Guvern, precum creșterea TVA și a accizelor la carburant, vor genera presiuni inflaționiste asupra întregii economii, cu un impact și asupra prețurilor din sectorul auto.”
Prețurile vor rămâne la latitudinea fiecărei entități în parte, fie că vorbim despre branduri de import sau despre producători ce au facilități de producție în România, precum Dacia sau Ford. Este cert faptul că întreaga industrie va resimți efectele. Este vorba inclusiv despre furnizorii de componente. În România există mai multe astfel de entități, care produc componente auto pentru o plajă largă de producători din toată lumea.
„Este de așteptat ca aceste majorări să afecteze nu doar prețul de achiziție al vehiculelor, ci și o gamă largă de servicii și produse conexe – de la consumabile și piese de schimb, până la mentenanță și alte costuri de utilizare a autovehiculelor”, a declarat Dan Vardie.
Astfel, fie că deții o mașină nouă sau mai veche, pe care ai cumpărat-o la mână a doua, costurile de reparație și întreținere vor fi mai mari. Bineînțeles, dat fiind faptul că prețurile carburanților sunt pe cale să crească, iar plafonarea pentru polițele RCA a fost eliminată, șoferii se pot aștepta să scoată mai mulți bani din buzunar pentru utilizarea comună a mașinilor.
De asemenea, ne putem aștepta și la o creștere a prețurilor mașinilor pe piața SH. „În acest context, reluarea urgentă a Programului Rabla Auto ar reprezenta o măsură de echilibru necesară pentru piață, care ar putea atenua din presiunea asupra consumatorilor și ar susține în continuare obiectivele strategice legate de reînnoirea parcului auto național și de siguranța în trafic”, concluzionează Dan Vardie.